• Veel Russische bedrijven kampen met een tekort aan personeel, want honderdduizenden mannen vechten in de oorlog tegen Oekraïne.
  • Om nieuw personeel te werven, richten bedrijven hun pijlen daarom op jongeren vanaf 14 jaar en mannen ouder dan 55 jaar.
  • Vorig jaar had Rusland een tekort van vijf miljoen arbeidskrachten, becijferde de Russische Academie van Wetenschappen.
  • Lees ook: Russische centrale bank kondigt noodmaatregelen aan na keldering waarde van de roebel

De Russische oorlogseconomie kampt met een groot tekort aan personeel. Door dat probleem kijken steeds meer Russische bedrijven naar hele jonge en juist oudere medewerkers om personeelstekorten aan te vullen.

Een analyse, geciteerd door de Russische nieuwswebsite Nakanune, maakt duidelijk dat er in Rusland in het eerste kwartaal van dit jaar 119 procent meer vacatures voor ‘jonge sollicitanten’ waren dan in hetzelfde kwartaal van 2023. Die vacatures zijn bedoeld voor jongeren vanaf 14 jaar oud.

De sterke vraag naar jonge medewerkers uit zich met name in de sectoren catering en retail, schrijft persbureau Bloomberg. In die twee sectoren is de vraag naar medewerkers tussen de 16 en 18 jaar verdubbeld.

Russische bedrijven zoeken tieners en 55-plussers om personeelstekorten op te vangen

Russische bedrijven openen ook meer vacatures voor sollicitanten vanaf 55 jaar. In het derde kwartaal van dit jaar waren er 65 procent meer vacatures voor 55-plussers in de sectoren cultuur en onderwijs, blijkt uit onderzoek waar Bloomberg naar verwijst. Het aantal vacatures in de dienstensector steeg in dezelfde periode met 12 procent voor 55-plussers.

De gemiddelde leeftijd van gespecialiseerde werknemers is sinds 2022 ook met drie tot zes jaar gestegen, volgens Bloomberg, dat zich hiervoor baseert op een analyse van het Russische wervingsbureau SuperJob.

Rusland heeft ook de regels versoepeld om jongere mensen te laten werken of om mensen in de pensioengerechtigde leeftijd te laten doorwerken.

Afgelopen jaar keurde president Poetin in sommige omstandigheden de tewerkstelling van werknemers vanaf 14 jaar goed, hoewel de Russische wettelijke arbeidsleeftijd technisch gezien nog steeds 16 jaar is.

In 2018 verhoogde Rusland de pensioenleeftijd voor mannen van 60 naar 65 jaar; voor vrouwen ging de pensioenleeftijd omhoog van 55 naar 63 jaar.

Het land is ook van plan om begin volgend jaar de pensioenuitkeringen voor werkende gepensioneerden te verhogen, waarbij mensen in de pensioengerechtigde leeftijd die ervoor kiezen om te blijven werken mogelijk een gemiddelde loonsverhoging van 1,3 miljoen roebel per jaar ontvangen, omgerekend bijna 12.000 euro, volgens de vicepremier van Rusland.

De beroepsbevolking van Rusland kreeg een klap in 2022, toen miljoenen Russen het land ontvluchtten na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Het land heeft een tekort van ongeveer 2 miljoen werknemers, meldde Bloomberg, onder verwijzing naar een analyse van FinExpertiza, een van de grootste accountants van het land.

Vorig jaar schatte de Russische Academie van Wetenschappen dat het land een tekort had van ongeveer 5 miljoen werknemers.

Naar schatting heeft 73 procent van de bedrijven te kampen met een personeelstekort, zo blijkt uit enquêtes van de Russische centrale bank.

LEES OOK: Mark Rutte waarschuwt Trump: slechte vredesdeal voor Oekraïne speelt Rusland, China en Iran in de kaart